Obstojnost sistemov za lakiranje na pronicanje sestavin v lak

Sistemi za lakiranje na vodni osnovi znamke Pallmann so rezultat najnovejših raziskav in razvoja. Uporabljajo se kot nadomestni izdelki po Pravilniku TRGS 617, izpolnjujejo zahteve glede abrazijske obstojnosti in so preizkušeni glede obstojnosti na kemikalije po standardu DIN 68861. Ti testi vključujejo do 27 tipičnih kemičnih snovi s področja gospodinjstva, na primer gorčico, alkohol, milo itd., ter običajno učinkovanje teh snovi v gospodinjstvu, ki traja do 16 ur. Rezultati testov kažejo, da ni nikakršnega škodljivega vpliva teh snovi na površino, ki bi odstopal od normativa.

V neposreden stik s površino pridejo seveda tudi uporabni predmeti, recimo podložke za pohištvo in stole, protidrsne podlage, lepilni in prekrivni trakovi, kolesa otroških vozičkov ali igrač. Vsi ti predmeti so po svoji sestavi mehki. Vsebujejo namreč sestavine (mehčalna sredstva ali UV-zaščitna sredstva), ki se čim bolj dolgo zadržujejo v materialu, da bi se ohranile lastnosti uporabnega predmeta.
Če je lakirana površina izpostavljena neposrednemu stiku s takim predmetom, npr. s stolnimi podložkami, lahko sestavine iz mehkega materiala prodrejo v lakirano površino (kemijska razlaga: difundirajo zaradi izravnane koncentracije). Ker pa sestavine pri tem ne izgubijo svojega učinka, lahko obarvajo lak ali ga zmehčajo in s tem spremenijo deklarirano obstojnost laka na praske in umazanijo.

Temu delovanju so načeloma izpostavljeni vsi sistemski laki; tako laki na vodni osnovi, kot laki na osnovi topil in tudi gotovi parket. Razlikujejo se samo po času nastanka sprememb (upadu obstojnosti).

Za preprečevanje tega pojava, je najbolje že na začetku predvideti namen uporabe parketne površine – ali bo ta v neposrednem stiku s problematičnimi predmeti. V tem primeru izberemo materiale, ki ne vsebujejo škodljivih sestavin. Mnogi proizvajalci zato že ponujajo ustrezne izdelke. Kolesca in drsniki pohištvenih elementov naj ustrezajo DIN EN 12529  (plastika ali klobučevina).

Ob upoštevanju teh napotkov in redni negi lakirane površine po DIN 18356, ni nobenega dvoma, da parket ne bi v brezhibnem stanju uporabljali še dolga leta.