Obnova starega parketa

Star parket je mogoče v skladu s Tehničnim pravilnikom TRGS 617 obnoviti tudi z vodnimi laki. Vendar se pogosto pojavljajo težave in na tem mestu smo izbrali nekatere najbolj značilne.

Pri strokovni obnovi zelo starega parketa prihaja v začetku ogrevalne sezone največkrat do povečanega pojava nastanka rež, ki sprva sploh niso bile tako izrazite. Zgodi se tudi, da se parketnice popolnoma ali delno odlepijo (votla mesta).
Lepilo ali robni pas estriha pod starimi parketnimi površinami je pogosto zelo krhek. Obremenitev površin z brušenjem privede do prvih neopaznih odstopanj parketnic oziroma do oslabitve lepilnega spoja. Na začetku ogrevalne sezone se tako pojavijo prve reže in odstopanja postanejo vidna. Ker neovirano raztezanje in krčenja lesa ni možno, reže niso enakomerne in stranke jih reklamirajo. Za izvajalca je to problematično zato, ker pred obnovitvijo pogosto ni mogoče opaziti votlih mest, prav tako ne po končanem lakiranju parketa. Dejansko stanje se pokaže le, če mora izvajalec posamezne dele površine ali posamezne parketnice dodatno prilepiti.

Vsekakor mora izvajalec pri obnovitvi starega parketa še pred začetkom del naročnika opozoriti na možne težave, najbolje v pisni obliki.

Težave z razmazom ali oprijemom povzročajo snovi v samem lesu, nečistoče, stara negovalna sredstva, ki so pronicala v stike, pa tudi neznana lepila ter laki.
Madeže urina, sledi silikona ali ostanke plesni je potrebno temeljito obrusiti in po potrebi izvesti zaporo ali izolacijo. Dejanski pogoji lahko zahtevajo izvedbo na poskusni površini.

Pri brušenju plavajoče položenega gotovega parketa obstoji nevarnost, da zlepljeni stiki elementov na pero in utor razpadejo, zlasti na neravni podlagi.  Zaradi premičnosti posameznih elementov gotovega parketa se lahko zgodi, da se prebrusi ali odbrusi končni sloj parketa na čelnih delih.
Zato je potrebno gotovi parket vedno trdno prilepiti, saj je s tem zagotovljena lažja kasnejša obnovitev, pa tudi hoja je udobnejša. Pri obnovi plavajoče položenega gotovega parketa je potrebno s to problematiko vnaprej seznaniti naročnika in po potrebi pridobiti izključitev jamstva za ta dela.

Napotki: en dan – en nanos laka, saj tako parket manj nabrekne. Lahko vgradite tudi temeljni premaz z manj izrazitim nabrekanjem lesa. Olja oziroma kombinacije olje-vosek (skoraj) ne povzročajo nabrekanja.