Izbira ustreznih lakov za parket in optimalne debeline sloja

Izvajalec mora pri izbiri ustreznega laka za parket upoštevati predvideno obremenjenost površine in namembnost prostora. Zlasti mora biti pozoren na abrazijsko trdnost in kemično obstojnost ponujenih sistemov ter na predvideno rabo. Nadalje mora v določenih primerih vgraditi tudi temeljni premaz. Ta je denimo potreben pri eksotičnih lesnih vrstah kot zaporni temeljni premaz in pri parketu na talnem ogrevanju, pa tudi pri obstoječi nevarnosti stranskega sprijemanja parketnic.

Poleg tega je izbira materiala odvisna od zakonskih določil in pravil. Tehnični pravilnik za nevarne snovi (TRGS 617) določa uporabo sistemov na vodni osnovi ali sistemov na osnovi topil. Na osnovi teh določil je treba naročniku predstaviti pomisleke, če so na seznamu materiali, ki so še posebno nevarni. Načeloma imajo v skladu s Pravilnikom TRGS 617 vedno prednost vodni laki.

Glede na odpornost sistema na obrabo moramo upoštevati najmanjšo debelino filma nanešenega laka. Vsi renomirani proizvajalci sistemov za lakiranjem parketa priporočajo glede na pričakovano rabo najmanjšo debelino filma od 80 do 120 μm. Na splošno je sprejemljiva debelina sloja dosežena pri najmanjši količini nanosa za intenzivne  obremenitve od najmanj 300 do 360 g/m2 (1x temeljni premaz in 2x nanos laka z valjčkom) in za posebno intenzivne obremenitve nad 360 g/m2 (1x temeljni premaz in 2x nanos laka z valjčkom). Bistven dejavnik za doseženo debelino filma je v tem primeru vsebnost trdnih delcev (nehlapne sestavine) v laku za parket. Višji ko je delež trdnih delcev v nekem sistemu, debelejši je film.

Laki na vodni osnovi iz najnovejše generacije lakov za parket, kot je Pall-X 98 (2K-sistem) ali najnovejši izdelek Pall-X Nano z nanotehnologijo, izpolnjujejo vsa določila Pravilnika TRGS 617. V primerjavi s PU- ali DD-laki najmanj primerljivi glede obrabe in abrazijske trdnosti.

Pall-X Nano je enokomponentni lak za parket na vodni osnovi iz najnovejše generacije lakov, predviden za uporabo na površinah z najmočnejšimi mehanskimi obremenitvami. Nanotehnologija omogoča posebno obstojnost površine na obrabo in praske, površina se tudi manj zamaže. Nevidni zaščitni sloj iz nanopolimerov ščiti površino pred umazanijo.

Debelina suhega filma je poleg obstojnosti laka na obrabo bistven dejavnik za trajnost parketne ali lesene talne obloge. Za stanovanjske površine znaša priporočena debelina vsaj 80 μm.