Fogging učinek - črnenje notranjih površin

Pri fogging učinku gre za črno obarvanje notranjih prostorov, ki ima lahko različne vzroke.

V ogrevalni sezoni pride zaradi ogrevanja stanovanjskih prostorov do izhlapevanja polhlapljivih organskih spojin (SVOC) iz različnih vgrajenih gradbenih materialov. Ti kondenzirajo in v hladnejših predelih stanovanja, kot so okenske površine, okenski okvirji, sobni stropovi, tvorijo kondenzacijski film. Zaradi določenih fizikalnih pogojev se fini sobni prah nalaga na kondenzacijski površini in tako nastaja sajasta, umazana obloga.

Kot povzročitelj so trenutno znani naslednji izdelki:

stenske barve, zlasti lateks barve, preproge, tapete, laminati, PVC talne obloge in tekstilne talne obloge.

Posebno izstopajoče polhlapljive organske spojine s fogging učinkom so višji alkani C 17 – C 35. Maščobni alkoholi, maščobna kislina, ester maščobne kisline, ester ftalatne kisline.

Pri lakih za parket na vodni osnovi se kot sredstva za nastanek filma uporabljajo predvsem topila na osnovi kobalta, ki imajo vrelišče v območju med 50°C do 260°C.

Gre torej za hlapljive organske spojine, katerih delež pri lakih z Giscode W3 lahko znaša do 15%, pri lakih z Giscode W2 pa do 5%.

Kljub temu izključujemo možnost, da laki z vsebnostjo topil na osnovi kobalta vplivajo na črnenje notranjih površin, saj po raziskavi preskusnega laboratorija Melzer nimajo dovolj velikega potenciala za tovrstno ogrožanje.

Doslej ni poznan še noben primer.

Prilagamo še podatke iz okoljske revije Umweltjournal s seznamom škodljivih snovi v notranjih prostorih, iz katerega je razvidno, da so skupni emisijski dejavniki (TVOC) v notranjih prostorih pri lakiranem parketu celo bistveno manjši kot pri keramičnih ploščicah, gotovemu parketu, linoleju itd.

Škodljive snovi v notranjih prostorih: VOC - TVOC - SVOC - MVOC - CMR

Raziskava organizacije ECA (European Collaborative Action »Indoor Air Quality and Its Impact on Man« – »Kakovost notranjega zraka in njen vpliv na človeka«) je podala skupno vrednost HOS (TVOC) za talne obloge. Gre za analize standardiziranih raziskav preskusnih zbornic.

Emisijski dejavniki (TVOC) v notranjih prostorih (DGfH-1998-ISSN 0466-2114)

Merilno območje Skupna vrednost HOS v μg/cbm
preproga, tekstil 82
parket, bukev, naoljen 90
parket, hrast, lakiran 117
parket, bukev, lakiran 142
keramične ploščice 161
gotovi parket 182,5
linolej, 2,5 mm 375
PVC-plošče 846
Pluta, lakirana 2400
preproga, PVC 2519
preproga, PVC-plošče 2550
preproga, akril 2786
preproga, akril, 5 mm 3645